fbpx
Welkom bij Amadore
 

Fietsroutes in Zeeland

Meer Fietsen:

Fietsroute Neeltje Jans

Lengte 59.49 KM Thema Cultureel, Historisch, Natuurlijk

4 uur 15 min

3 uur 24 min

Zierikzee, Neeltje Jans

In vroeger tijden geloofden de mensen in de beschermgodin Nehalennia, verbasterd tot Neeltje Jans. Vandaar dat veel schepen de naam ‘Neeltje Jans’ droegen. Ook het schip dat, ondanks de naam, vastliep op een zandplaat. Het werkeiland voor de stormvloedkering werd gebouwd op die opgehoogde zandplaat en kreeg daarom de naam Neeltje Jans. Nu is het een informatiecentrum en natuurgebied, een gezamenlijk project van Het Zeeuwse Landschap en Natuurmonumenten.

Bekijk de fietsroutekaart met beschrijving

Fietsen op Noord-Beveland

Lengte 44.18 KM Thema Dorpen, Landelijk, Natuurlijk

3 uur 5 min

2 uur 28 min

Kortgene, Kamperland, Colijnsplaat

Kortgene heeft nogal eens opnieuw moeten beginnen: in 1423 ging het in vlammen op, in 1530 en in 1532 werd vrijwel heel Noord-Beveland weggespoeld. Alleen de kerktoren bleef gespaard. Toen in 1684 het gebied bij Kortgene weer werd ingepolderd bleek de toren ruim 150 jaar in het water te hebben overleefd. Er moest alleen een nieuwe kerk bij gebouwd worden. De klok ‘Suzanne’, geroofd van de Fransen, werd in de Tweede Wereldoorlog gestolen door de Duitsers, maar is als een van de weinige kerkklokken na de oorlog teruggekomen. Ook Kamperland is in de 16e eeuw twee keer weggespoeld. Als laatste plaats op het eiland werd het weer opgebouwd. Bij Kamperland kun je eventueel met het pontje oversteken naar Veere. Bij de Watersnoodramp in 1953 werd Colijnsplaat gespaard door het ‘wonder van Colijnsplaat’: een losgeslagen vrachtschip behoedde het dorp voor overstroming. Bij Colijnsplaat heb je een prachtig uitzicht op de Zeelandbrug.

Bekijk de fietsroutekaart met beschrijving

Fietsroute langs Middelburg

Lengte  25.84 KM Thema Cultureel, Historisch, Lekker

1 uur 48 min

1 uur 27 min

Middelburg, Arnemuiden

Deze fietsroute leidt je niet het oude centrum in, maar het is zeker de moeite waard om in Middelburg af te stappen en via de brug bij het station de stad in te lopen. Naast de vele prachtige oude panden is er ook grote kans dat er een feestje is: Koningsnacht, Koningsdag, Middelburg Boekenstad, het Jazzfestival, Middelburg Vol-koren, de Braderie, de Zonnebootrace, het Brassbandfestival, de Smaek van Zeeland, City of Dance XXL, Go Dutch-festival, Mosselfeesten, Folklorische dagen, Kermis, Nazomerfestival, Nacht van de Nacht, Popronde, Kerstnacht of Middelburg Winterstad. ‘Driemaal is scheepsrecht’, zullen ze in Arnemuiden gedacht hebben. Nadat het plaatsje in 1440 en 1460 twee keer verzwolgen was door de Arne, werd Arnemuiden in 1462 voor de derde keer gesticht. En met succes, Arnemuiden ligt er nu nog steeds. Al heeft Alva in de Tachtigjarige Oorlog nog geprobeerd om de stad te verwoesten…

Bekijk de fietsroutekaart met beschrijving

Fietsroute in en om Veere

Lengte  31.21 KM Thema Dorpen, Historisch, Lekker

2 uur 20 min

1 uur 52 min

Veere, Vrouwenpolder, Oostkapelle, Serooskerke

Doordat Wolfert IV van Borselen trouwde met de Schotse koningsdochter Mary Stuart, werd Veere een belangrijke plaats voor de Schotten. Daardoor kwam er een Schotse kolonie met een eigen bestuurder, notaris, ouderling, politieagent en rechter. Bovendien werden de Schotten vrijgesteld van accijnzen op bier en wijn, mochten ze een eigen herberg openen en een eigen kerk. Ook Vrouwenpolder kreeg bezoek uit Groot Britannie, al waren die wat minder vreedzaam. De Engelsen probeerden vanaf hier Napoleons rijk binnen te vallen. Oostkapelle krijgt met een invasie van heel andere orde te maken: het dorp is vooral bekend als badplaats waar jaarlijks veel toeristen naar toe komen. Al is het dorp klein, het beschikt wel over een middeleeuws kasteel: kasteel Westhove is lang in het bezit geweest van een kloosterorde. De abt daarvan was een belangrijk man: hij was voorzitter van de Staten van Zeeland en Walcheren. De Staten vergaderden ook in het kasteel. Serooskerke werd internationaal bekend door de vondst van een schat. Er werd in een preiveldje ruim duizend gouden munten gevonden die 340.000 euro opleverden. De gemeente had recht op de helft en heeft daarvan onder andere zwembad ‘De Goudvijver’ van gebouwd. Later vond men in Serooskerke nog een schat: 850 zilveren munten.

Bekijk de fietsroutekaart met beschrijving

Fietsroute van Vlissingen naar Westkapelle

Lengte  36.6 KM Thema Historisch, Lekker, Natuurlijk

2 uur 32 min

2 uur 2 min

Vlissingen, Koudekerke, Biggekerke, Westkapelle

Vlissingen heeft een internationale achtergrond. Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog kwam de stad in handen van de Spanjaarden tot de bewoners hen de stad uit wisten te krijgen; in 1585 kreeg koningin Elisabeth Vlissingen in ruil voor hulp in de strijd tegen de Spanjaarden; er was de bezetting door Duitsers in de Tweede Wereldoorlog; en dankzij het verdrag van Fontainebleau is het ook nog een tijdje Frans bezit geweest. Blijkbaar smaakte het naar meer, want Napoleon besloot toen om de rest van Nederland ook maar gewoon aan zijn rijk toe te voegen. Nog altijd weten de nazaten van de vroegere veroveraars dit deel van Zeeland te vinden en dat is geen wonder. Want al willen de inwoners Zeeuws en Nederlands blijven: meegenieten mag altijd!

Bekijk de fietsroutekaart met beschrijving

Bloemendijkjes in de Zak van Zuid-Beveland

Lengte  31.15 KM Thema Dorpen, Historisch, Landelijk

2 uur 10 min

1 uur 44 min

Nisse, Baarland, Ellewoutsdijk

Nisse staat bekend als een van de mooiste dorpen van Zuid-Beveland. Het is niet moeilijk om te vinden, want de kerktoren uit de 14e eeuw is in de verre omtrek te zien. De kerk zelf is trouwens ook een bezoekje waard vanwege de fresco’s uit de 15e eeuw. Achter de kerk van Baarland staat het koetshuis van Slot Baarland. Samen met de slotgracht en de ommuring de laatste overblijfselen van dit trotse kasteel. Net buiten Baarlo liggen de fundamenten van een ander kasteel, Hellenburg. Het kleine dorpje Ellewoutsdijk is in het bezit van Fort Ellewoutsdijk uit 1837, gebouwd voor de verdediging van de Schelde.

Bekijk de fietsroutekaart met beschrijving

Fietsroute Wemeldinge

Lengte  34.6 KM Thema Dorpen, Historisch, Landelijk

2 uur 30 min

2 uur 0 min

Wemeldinge, Kapelle, Goes

Wemeldinge was van oudsher een vissersplaats waar ook oesters werden aangevoerd. Tegenwoordig is het dorp ontdekt door toeristen. Vooral pleziervaarders komen er graag. Kapelle dankt zijn naam aan de kapel die de heren van Maalstede bij hun kasteel lieten bouwen. In de 13de eeuw werd deze kapel vervangen voor een nieuwe die uitgroeide tot de grootste dorpskerk van Zeeland. Kapel en kasteel zijn inmiddels verleden tijd. Bij de Watersnoodramp hielden de dijken van Goes het nog net, waardoor de stad en achterland behouden bleven.

Bekijk de fietsroutekaart met beschrijving

Fietsroute langs het Kanaal van Walcheren

Lengte  27.7 KM Thema Historisch, Natuurlijk

1 uur 55 min

1 uur 32 min

Middelburg, Veere, Arnemuiden

In de Gouden Eeuw werden Zeeuwse steden als Middelburg en Veere welvarend als internationale handelshavens. Amsterdam mocht dan de belangrijkste VOC-handelsstad zijn, Middelburg was even belangrijk als de andere vier VOC-steden (Delft, Rotterdam, Enkhuizen en Hoorn) bij elkaar. Veere werd al in de 15e eeuw welvarend door het huwelijk van Wolfert VI van Borselen met de dochter van de Schotse koning Jacobus I. Daardoor werd Veere de stapelplaats van Schotse wol. Arnemuiden profiteerde niet van de handel in de Gouden Eeuw. Door verzanding van de haven vertrokken veel inwoners en raakten gebouwen in verval.

Bekijk de fietsroutekaart met beschrijving

Bevrijdingsdagroute Baarland en Goes

Lengte  68.44 KM Thema Dorpen, Historisch, Landelijk

5 uur 1 min

4 uur 1 min

Baarland, Borssele, Lewedorp, Goes, Kloetinge

De geallieerde troepen hadden een redelijk onbeschadigde haven van Antwerpen in handen gekregen die van groot belang was voor de bevoorrading van de troepen, maar de Schelde was nog in Duitse handen. Op 26 oktober bereiken Schotse militairen ‘Amber Beach’, het strand ten zuiden van Baarland. Borssele werd op 12 oktober zwaar gebombardeerd, maar mede dankzij de opmars van de Schotten vanuit Baarland op 30 oktober bevrijd. Twee dagen later proberen de Canadezen een aanval op de Sloedam in Lewedorp. Ze weten een bruggenhoofd te slaan, maar door taais Duits verzet worden ze weer teruggedrongen. De Canadese militair Jean-Maurice Dicaire, wordt zwaar gewond bij gevechten tussen de Canadese en Duitse troepen. Hij overlijdt aan zin verwondingen en krijgt een ereplaats op het kerkhof van Kloetinge. Ondanks de zware gevechten weten de geallieerden Zeeland te bevrijden. Tijdens deze route kom je ook langs Luisterstenen van de Liberation Route Europe, die je nog meer vertellen.

Bekijk de fietsroutekaart met beschrijving