fbpx
Welkom bij Amadore
 

Het weer in Zeeland

Wat is het klimaat in Zeeland? Heeft de provincie echt de meeste zonuren van Nederland, en wat is het beste seizoen voor een vakantie? Lees hier over het weer in Zeeland.

Klimaat in Zeeland

Door de directe ligging aan zee heeft Zeeland een zeeklimaat. Dit betekent dat de temperatuurverschillen tussen zomer en winter minder groot zijn dan bij een landklimaat. Aangename, niet te hete zomers en relatief zachte winters dus.

Een zeeklimaat, ook wel maritiem klimaat, kenmerkt zich ook door het relatief groot aantal regendagen per maand. De uitspraak ‘echt Hollands weer’ bestaat niet voor niets! Ook staat er in Zeeland vaak een stevige zeewind. Daarom is Zeeland een populaire bestemming voor kite- en windsurfers. En dan weet je meteen waarom mensen zo vaak gaan ‘uitwaaien aan zee’.

Meeste zonuren van Nederland

Zeeland heeft de meeste zonuren van Nederland: hier schijnt de zon gemiddeld 10 tot 15 procent vaker dan elders in het land. In 2020 was Vlissingen de zonnigste gemeente: in totaal scheen de zon zo’n 2.135 uur. Dat is bijna honderd uur meer dan de nummer twee van de lijst, Den Helder.

Temperatuur van de zee

De gemiddelde temperatuur van de zee ligt in de zomer iets hoger en in de winter iets lager dan aan de rest van de Nederlandse kust. De zee is minder diep in Zeeland, waardoor het water sneller opwarmt door de zon. Ook de warme Golfstroom in de Atlantische Oceaan – die de Noordzee opwarmt – beïnvloedt de temperatuur van de zee. In de winter wordt het water niet veel kouder dan 5 graden Celsius. In maart is de zee op zijn koudst.

Beste seizoen in Zeeland

Zeeland is de zonnigste provincie van Nederland. Een vakantie in Zeeland is dan ook ieder seizoen een goed idee! In de lentezon fietsen door de landerijen, ’s zomers zonnebaden aan zee, in de herfst de verkleurende natuur opzoeken en ’s winters uitwaaien op het strand. Het prettige klimaat maakt Zeeland een van de meest populaire vakantiebestemmingen in Nederland.

Wat is het weer in Zeeland op dit moment? Bekijk het actuele weerbericht van Zeeland.

Meer uitgebreide informatie vind je op klimaatinfo.nl of bestereistijd.nl.