fbpx
Welkom bij Amadore

Miljoenen euro’s brandschade bij hotel Kamperduinen: ‘We nemen iedere centimeter onder handen’

KAMPERLAND – Wat in de nacht van 18 op 19 oktober begon als een relatief klein brandje in een sauna van hotel De Kamperduinen bij Kamperland, ontaardde uiteindelijk in een complete vernieuwing van het sindsdien gesloten wellnesshotel. “We nemen iedere centimeter onder handen.”

“Na het sein ‘brand meester’ dacht ik: een dagje flink bikkelen, wellness dichttimmeren en dan kunnen we morgen weer open”, zegt Jerry van Zuijlen, directeur van de Zeeuwse Amadore hotels en restaurants waartoe ook De Kamperduinen behoort. De schilders stonden al klaar om de wanden van het restaurant te sauzen toen bleek dat de gevolgen van de brand niet weg te smeren waren met een likje verf.

Specialisten ontdekten dat het vuur niet alleen in de verloren gegane wellness- en restaurantruimte zijn sporen heeft nagelaten. “Roetdeeltjes hebben zich via de ventilatiekanalen over het hele hotel verspreid, dus de afgelopen tijd zijn alle plafonds eruitgehaald en is iedere buis gereinigd of vernieuwd”, legt Van Zuijlen uit. Hij loopt de compleet gestripte restaurantruimte in, waar de brandgeur nog onmiskenbaar aanwezig is. De koolstofneerslag bleek zich op meer lastige plaatsen te hebben verzameld. Zo moest een deel van de bakstenen buitenmuur afgebikt worden omdat het roet zich achter de stenen had opgehoopt.

Na maanden van gefaseerd afbreken en schoonmaken komt de tijd van opbouwen langzaam maar zeker in zicht. Voor het restaurant ligt al een ontwerp klaar, aan dat van de wellness wordt gewerkt. Dat het hotel toch al overhoop ligt, is voor Van Zuijlen reden om ook de hoofdingang, kamers en in- en exterieur aan te pakken. “We nemen iedere centimeter onder handen. Nu er geen gasten zijn, kunnen we de boel lekker opfrissen zodat het hele hotel straks weer als nieuw is.”

Een miljoenenproject, waarbij het schadedeel via de verzekering wordt vergoed, maar waarbij Amadore zelf ook een flinke zakcent investeert. “We hebben geen keuze”, aldus Van Zuijlen. Hij wijst op het met roet bedekte servies, dat staat opgeslagen in de kelder. “Dat gaan we echt niet meer gebruiken. Ik wil niet dat de gasten straks nog geconfronteerd worden met de brand. Het is gebeurd en dat is jammer en vervelend, maar als De Kamperduinen heropent, wil ik het afsluiten. Dan staat er een nieuw hotel en begint er een nieuw hoofdstuk.”

In eerste instantie was het streven om het vernieuwde wellnesshotel met Pasen te openen. Dat bleek te optimistisch. Van Zuijlen durft nog geen nieuwe datum te noemen. “Ik kan pas meer zeggen als ik weet wanneer de aannemers, zwembadbouwers en schilders aan de slag gaan. Maar het hoogseizoen gaan we niet redden.” De immer optimistische ondernemer steekt zijn wijsvinger op en vervolgt: “Eén ding weet ik zeker: het lukt nog wel dit jaar.”